Overslaan en naar de inhoud gaan

Solliciteren en functie eisen

Bij het zoeken naar een werkgever komt je vaak vacatures tegen waarin lange opsommingen staan van eisen waaraan je moet voldoen als sollicitant. Sommige werkgevers vragen veel van je, daarom moet je vacatures leren lezen, om te ontdekken wat nou echt belangrijk is en wat de punten zijn die je ook later bij kan leren of eisen die je kan beantwoorden doormiddel van compensatie met een andere vaardigheid.

Niet elke werkgever zal bij jou passen, daarom is het handig om een goed beeld te krijgen van het bedrijf waar je gaat solliciteren. De culturen van bedrijven zijn verschillend en in de ene cultuur pas je beter dan in de andere. Het bedrijf waar je solliciteert zal daar zelf ook op letten tijdens je sollicitatiegesprek.

Solliciteren
Voordat je daadwerkelijk gaat solliciteren zorg je dat je, je goed georiënteerd hebt op het bedrijf en de functie. Je maakt een goede motivatiebrief en een CV die up-to-date is. Minimaal de helft van je sollicitatie zit in de voorbereiding. Dus hoe beter je, je hebt voorbereid en gericht gezocht hebt hoe makkelijker het sollicitatiegesprek zal verlopen en je zal ook zelfverzekerder zijn.

Als het niet lukt om een baan te scoren
Een baan zoeken is soms moeilijk, maar bedenk je dat de aanhouder wint. Naar mate je meer sollicitatiegesprekken hebt gevoerd, wordt dit steeds makkelijker en wordt je zelfverzekerder omdat je weet wat er gevraagd wordt in zo’n gesprek. Werkgevers krijgen een betere indruk van je wanneer je zelfverzekerd bent, dit zal je dus helpen in de volgende gesprekken.

Er kunnen meerdere redenen zijn waardoor het je niet lukt om aangenomen te worden bij een werkgever:
- Je hebt bijvoorbeeld niet genoeg ervaring
- Je onderscheidt je niet genoeg van andere sollicitanten
- Je hebt onrealistische wensen en eisen
- Je hebt geen diploma(‘s)

Wanneer je niet genoeg ervaring hebt, kan het een optie zijn om vrijwilligerswerk of een korte/intensieve stage te doen in het vakgebied om zo aantoonbare ervaring op te doen. De werkgevers zullen altijd naar je CV kijken, wanneer je daar vrijwilligerswerk of een stage in het juiste vakgebied kan aantonen zal dit een positiever uitwerking hebben op je ervaring.

Heb je wel de juiste ervaring en papieren, maar zijn wordt je telkens niet geselecteerd tussen alle andere sollicitanten? Dan is het misschien een idee om of ervaring toe te voegen, je cv en motivatiebrief anders te profileren en aan te vullen met competenties. Ook is het mogelijk om aan een vorige werkgever (bijvoorbeeld van je relevante bijbaan) een aanbevelingsbrief te vragen. Probeer de relevante competenties in je motivatiebrief aan het licht te brengen, zoek daarin in specifieke en unieke combinaties.

Als het nog steeds niet lukt om werk te vinden, moet je kritisch naar je zelf en je profiel gaan kijken, vraag daarvoor feedback uit je omgeving. Vraag aan je vorige werkgevers wat jou mindere punten zijn. Vraag bij de werkgevers waar je afgewezen bent waarom je bent afgewezen. Kom er achter of je wel het juiste beroep voor jezelf hebt gekozen, dit kan je doen doormiddel van een beroepskeuzetest. Ga vooral niet bij de pakken neer zitten, maar neem het heft in eigen handen. Geef niet de schuld aan de werknemer, want daarmee kom je niet verder.

MNG Scriptie articles